Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. (1821-2021)

Με την ευγενική υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών, του δήμου Πωγωνίου και της Περιφέρειας Ηπείρου.


Χρονοδιάγραμμα του «παιχνιδιού» και θεματολογία ανά εβδομάδα:

1η εβδομάδα: (δρόμοι της πόλης μας με ονόματα ηρώων της επανάστασης) https://ioannina21.blogspot.com/2020/12/2.html

2η εβδομάδα: (σχολεία και δάσκαλοι κατά την προεπαναστατική περίοδο) https://ioannina21.blogspot.com/2021/01/2-171-241.html

3η εβδομάδα: (επαναστατικά κινήματα στην Ήπειρο) https://ioannina21.blogspot.com/2021/01/3-241-311.html

4η εβδομάδα: (πολυπολιτισμικά Γιάννινα – το σταυροδρόμι τριών θρησκειών) https://ioannina21.blogspot.com/2021/01/3-311-072.html

5η εβδομάδα: (η πολιορκία των Ιωαννίνων και η μεγάλη πυρκαγιά) https://ioannina21.blogspot.com/2021/02/5-072-142.html

6η εβδομάδα: (οπλαρχηγοί της επανάστασης στον στρατό του Αλή πασά) https://ioannina21.blogspot.com/2021/02/6-142-212.html

7η εβδομάδα: (Φιλική Εταιρεία και Γιάννενα) https://ioannina21.blogspot.com/2021/02/7-212-282.html

8η εβδομάδα: (Περραιβός, Πάργα και Σούλι) https://ioannina21.blogspot.com/2021/02/8-282-073.html

9η εβδομάδα: (ελληνική επανάσταση και Γιάννενα) https://ioannina21.blogspot.com/2021/03/9-073-143.html

10η εβδομάδα: (το χτες, το σήμερα και το αύριο της πόλης) https://ioannina21.blogspot.com/2021/03/10-143-213.html

Χαίρε, ω χαίρε, Λευτεριά!


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Εβδομάδα 7η ~ (21/2 -28/2): «η Αόρατος Αρχή»

 

-         Και μόνο οπλαρχηγοί ήταν στην αυλή του Αλή πασά, Γιάννο; 

-       Ο Αλή είχε κοντά του πολλούς ξακουστούς γιατρούς εκείνης της εποχής με πιο γνωστούς τους Ιωάννη Κωλέττη, Ιωάννη Βηλαρά και Γεώργιο Σακελάριο. Και σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μάνθος Οικονόμου, ο Σπύρος Κολοβός, ο Αλέξης Νούτσος, ο Θανάσης Λιδωρίκης, αλλά και ανθρώπους των γραμμάτων όπως ο Αθανάσιος Ψαλίδας. Πολλοί ήταν κι εκείνοι που επισκέπτονταν τα Γιάννενα. Έλληνες και ξένοι περιηγητές και Φιλέλληνες όπως ο λόρδος Μπάιρον με τον συνοδοιπόρο του Hobhouse, ο Άγγλος Holland, ο Γάλλος διπλωμάτης Pouqueville και ο λοχαγός Leake που μας δίνουν εξαιρετικές πληροφορίες για τα Γιάννενα εκείνης της εποχής.

 

«Πέρα από τα μικρά μαγαζάκια και εργαστήρια που λειτουργούσαν στην ευρύτερη περιοχή του παζαριού, υπήρχε σε εκείνη την περιοχή και το Μπεζεστένι της πόλης, που ήταν αξιόλογο. Ήταν, ως γνωστόν, η σκεπαστή αγορά όπου φυλάσσονταν τα πολύτιμα εμπορεύματα της αγοράς, όπως χρυσάφια και ασήμια, πολύτιμα υφάσματα και γουναρικά διάφορες μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, όπως σιτάρια , βαμβάκια, μετάξι κ.ά.»

-         Και ποια ήταν η σχέση του Αλή με τη Φιλική Εταιρεία; 

-     Ο Αλή γνώριζε για την ύπαρξή της. Για τα περί Φιλικής Εταιρείας τον είχε πληροφορήσει (για να εκδικηθεί τον Κολοκοτρώνη) ο Ζακυνθινός κρεοπώλης Διόγος, που ήταν μέλος της, ο οποίος εκτελέστηκε στο τέλος του 1819, στο Αρχιμανδρειό των Ιωαννίνων, από τον ηγούμενο του ναού -επίσης Ζακύνθιο- Διονύσιο Κοδοράση, που ήταν και ο ίδιος φιλικός.

Προσπάθησε μάλιστα να το εκμεταλλευτεί ο Αλή πασάς αποκαλύπτοντάς το στον Σουλτάνο με αντάλλαγμα να του δοθεί χάρη, χωρίς όμως επιτυχία.

Στη συνέχεια επεδίωξε συνεργασία με τους Έλληνες που ήταν έτοιμοι για ξεσηκωμό. Ξεκίνησε να έχει συναντήσεις με μέλη της Εταιρείας των Φιλικών προσφέροντάς τους στήριξη με σκοπό είτε να απομακρύνει την προσοχή του Σουλτάνου από το πρόσωπό του και να την στρέψει στην Ελληνική Επανάσταση είτε να σωθεί επωφελούμενος από την επιτυχία των Ελλήνων. Έτσι, στο ξεκίνημα του Αγώνα, επί 10-11 μήνες ο Αλή και οι Έλληνες συμβαδίζουν, και σε κάποιο βαθμό συνεργάζονται- αν και όχι ρητά- εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Πύλης, ώσπου ο πανίσχυρος Αλή νικιέται. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι Φιλικοί, στο συνθηματικό γλωσσάρι τους τον έλεγαν «Ο Πενθερός» ενώ λέγεται πως είχε μυηθεί και ο ίδιος με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος» και επικοινωνούσε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

 

«Εἰς ταῦτα δὲ προσθετέα καὶ ἡ αὐλή τοῦ Ἀλῆ, ἥτις ἐγένετο μέγα φυτώριον τῆς Φιλικῆς Ἑταιρείας», γράφει ο Αραβαντινός.

 



7ος γρίφος:

Τα Γιάννενα, η Άρτα και η Πάτμος

ενώθηκαν και σώσαν την Ελλάδα.

Τι είναι;


 Αν προσπάθησες αρκετά και δεν κατάφερες να βρεις τη λύση, παίξε το παιχνίδι που θα βρεις, εδώ.....>>>  και θα μάθεις τη σωστή απάντηση στον γρίφο! 





Αποστολή 7η

Επισκέψου τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα που μπορείς να δεις «ζωντανούς» τους ήρωες της επανάστασης, το Μουσείο Παύλου Βρέλλη, και αφού βρεις τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας μάθε ποιος ήταν το πρώτο μέλος που μύησε ο Σκουφάς στην Εταιρεία το 1814.

Επίσης, πολύ σημαντικός ήταν και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Φιλέλληνες. Αναζήτησε πληροφορίες για τον Λόρδο Βύρωνα, εδώ..>>> και γράψε πότε επισκέφτηκε την Ήπειρο και πού συνάντησε τον Αλή;

Δώσε τις απαντήσεις σου, εδώ.....>>>





Γράψε το όνομά σου με το κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φ.Ε.







10 μικρές ιστορίες...